středa 22. března 2017

Zažehlovací korálky se hodí vždy - i na Velikonoce :-)

Jsme prý podobně mladí, já a zažehlovací korálky... začal je vyrábět a prodávat cca rok před mým narozením jeden pán v Dánsku, Malte Haaning a právě z počátečních písmen jeho jména mají originální plastové trubičky název HAMA korálky. Jako první se prodávaly jen MIDI velikosti, větší i menší varianty přišly až později. Dnes je jeho firma prodává do 50 zemí světa, ale plastové zažehlovací korálky už samozřejmě vyrábí a prodává i řada jiných firem.

U nás to začalo malou testovací krabičkou zažehlovacích HAMA korálků, když byly Honzíkovi asi 3 roky, pak přišla zcela zásadní velká piksla z IKEA a pak jsme čas od času dokoupili nějaké menší balení speciálních korálků. Asi největší úspěch měly ty svítící (jako všechno fosforeskující :-) a teď v poslední době průhledné korálky s třpytkami.

Pro menší děti jsou určitě vhodné i různě tvarované podložky, které je vedou při skládání, těm starším pak stačí i velká čtvercová podložka. Mladší syn si takhle skládá svoje oblíbené Pokémony nebo třeba kouzelnickou hůlku se svítícím koncem.

Zažehlovací korálky mohu jen doporučit, a to z mnoha důvodů:
- zabaví děti na dlouhou dobu
- trénují jemnou motoriku
- učí se trpělivosti, nevzdávat se a začít skládat znovu od začátku nebo si dílo opravit (to, když si do podložky třeba omylem drknou...)
- rozvíjí i kreativitu, k dispozici jsou sice mraky různých podložek a předlouh, ale starší děti si mohou vymýšlet i svoje vlastní nebo skládat jen tak podle své fantazie

A hotové výrobky se náramně hodí jako dárky pro babičky, tetičky, děděčky... ozdoby na vánoční stromečky i jiné příležitosti. Větší (a úplně velké) holky si z nich mohou vyrobit i třeba šperky :-)

Protože se blíží Velikonoce, my jsme se tentokrát pustili do vyskládávání velikonočních vajíček. Potřebovali jsme oválnou podložku ve tvaru vajíčka, pytlíky se speciálními korálky (zipové sáčky z IKEA jsou na jejich uskladňování i další manipulaci ideální), trošku trpělivosti a zažehlovací náladu (to je trošku míček na mé straně, občas se stane, že kluci čekají několik dní na zažehlení svého výrobku, ale protože vajíčkovou podložku máme jen jednu, musela to být tentokrát blesková akce ve stylu: vyskládám a máma HNED zažehlí).


Nám se zdá, že nejlépe vychází vajíčka z průhledných korálků, dělá to krásný efekt proti světlu a při zavěšení v prostoru právě ta průhleůdnost pěkně vynikne. Satčí mít průhlednou i jen část vajíčka. Na obrázku vidíte vždy stejné vajíčko položené na stole i proti oknu.






Tak tady je naše prozatimní velikonoční vajíčková trojka :-)


A my jdeme vymýšlet kam si je pověsíme.
Zažehlování zdar!
Andrea

Žádné komentáře:

Okomentovat