úterý 26. února 2013

Zdobení lžiček fimem aneb únorová Rodinná tvůrčí dílna

Že má vaše dítko rádo třeba dinosaury nebo lodičky? Jiné zase mašinky nebo třeba kytičky... prakticky cokoliv oblíbeného může mít i na své lžičce.

A od svých dětí i ze zkušeností maminek, které si už s námi lžičky zdobily vím, že je pak taková lžička opravdu v permanenci. Tedy ani nevadí, že se "pofimované" lžičky nedoporučují mýt v myčce, stejně je budete rychle oplachovat pro další použití :-)

Takhle např. mohou hotové lžičky vypadat. Přímo tyhle si děti za větší či menší pomoci maminek vyrobily v únoru při naší pravidelné sobotní Rodinné tvůrčí dílně v MC Klubíčko na Rajské zahradě.



A teď jak se k nim dopracovat. Budete potřebovat nerezové lžičky, ale lze takto zdobit i jiné části příboru nebo si udělat kompletní sérii celého dětského příboru. My jsme doma zatím zkoušeli jen lžičky, protože je používáme opravdu nejčastěji, na různé kaše, jogurty, lupínky s mlékem apod. Pro fimování se hodí třeba lžičky zakoupené v IKEA (sada 6 lžiček za 69 Kč).

Dále budete potřebovat různé barvy polymerové hmoty, jednak na obalení držadla lžičky a také na vymodelování vlastní ozdoby. Držadlo se nejlépe obaluje tenkým válečkem jednobarevné hmoty. Můžete ale zkusit i vyválet hady dva z různých barev, tyto pak zakroutit do sebe a takto melírovaným "hadem" rukojeť obalit (hodně dětí dalo přednost této variantě, asi jim připadala veselejší a zábavnější...). Válení válečku obecně děti moc baví, je to prakticky stejné, jako když dlaněmi válí hada nebo žížalu z plastelíny. Polymery je dobré válet na nějaké hodně hladké modelovací podložce, na skle nebo třeba na dlaždičce. Pro děti poslouží např. i euroobal připevněný izolepou na stole. Hadem pak obalíme celou lžičku, postupujeme od konce a obalíme tak velkou část, jak se nám líbí. Kdo má s polymerovými hmotami větší zkušenosti (a potřebné pomůcky doma) a chtěl by mít hada všude stejného, může si ho vytlačit z extrudéru.

Co se týče finální ozdoby, zde se fantazii meze nekladou... můžete modelovat, vykrajovat mini vykrajovátky různé tvary, skládat kytičky apod. Je fajn, pokud hodně malým dětem pomůžou rodiče, aby byly s výsledkem spokojené. Na druhou stranu si můj syn, když mu byly necelé 3 roky vymodeloval lžíčku, která vůbec nesplňovala parametry pravidelnosti. S hadem se příliš nenamáhal a prostě si rukojeť tak trochu oplácal fimem a pokladl vykrájenými hvězdičkami ze svítící hmoty a z výsledku byl úplně nadšený. Takže pomoc spíše jen na vyžádání :-)

A takto se nám na letošním sobotním fimování dařilo. Bylo to hodně o kytičkách...



Nechyběla zvířátka, kočičky, šněčci, ovečky...



A někdo se nespokojil jen se lžičkou, zdobili jsme i prstýnky a sponky. Ten hříbkový je dílem mého prvňáčka (vykrojený ze dvou barev polymerového plátku pomocí malého vykrajovátka), dostala ho babička v svátku, prý aby měla něco hezkého, když jde do lesa na houby :-)


Celá sada (lžička, prstýnek a sponka do vlasů) v tónech červené zdobená svítícím fimem.


Přejeme všem pevnou ruku při válení i modelování! A ať dětem s novou lžičkou báječně chutná...
Pokud byste si chtěli zdobení lžiček vyzkoušet např. v Rodinné tvůrčí dílně nebo na fimovém kurzu, napiště mi a domluvíme se.

Žádné komentáře:

Okomentovat