úterý 4. června 2013

Jak zužitkovat papírové krabice

V poslední době mi stále více vadí vyhazovat různé obaly. Sice doma alespoň třídíme co se dá (papír, plasty, sklo, hliník, kartony od nápojů), ale stejně... a tak stále více přemýšlím a vymýšlím, na co je využít nebo jak je před vyhozením alespoň nějak zužitkovat.

Zatím nejvíc využíváme různé papírové krabice. Protože dost objednáváme přes internet, hromadí se opravdu hodně. Když jsou velké, poslouží klukům jako loď. Je to úplně jednoduché, krabici položím na zem a zeptám se jich, jestli chtějí loď a pak je minimálně tak na dvě hodiny o zábavu postaráno... K vylepšení "lodi" se hodí určitě nůžky, pastelky nebo fixy. Loď pak zůstane doma ještě pár dní než jí čeká "papírový" kontejner, ale to už je většinou díky klukům a kocourovi tak trošku ztroskotaná :-)

Zkoušeli jsme i krabicový domeček, ale zejména mladší syn miluje lodě ve všech podobách a hlavně stačí i menší krabice, sedne si do ní a fantazie pracuje na plné obrátky...

Další možností je použít kartón na tvoření s dětmi. Vystřihuji z něj různé tvary (motýly, kytky, hlavy zvířat, srdíčka, draky...), které pak pomalováváme nebo polepujeme, podle toho o co se jedná. Dají se pak využít jako zápichy, pověsit atd. Některé krabice nebo obaly jsou dokonce bílé a můžeme je využít třeba jako podklad pro koláže. Je to levný a lehký materiál, takže ideální pro děti.

Jednu dobu kluci milovali kočičky a na výstavě jsme dostali několik časopisů pro chovatele koček, postupně vzniklo nespočet kočičkových koláží, některé máme pořád schované nebo pověšené, jiné sloužily jako dárky babičkách a tetám. Byl to super trénink stříhání a lepení. Nebo jsme si vystřihli z kartonu jen hlavu kočky a tu jsme polepili semínky (mungem, slunečnicí, kmínem) a vznikl krásný zápich do květináče.

Na karton se dá dělat i papírová mozaika, třeba na takovéhle velké kytky... základ poťupat nebo štětcem natřít akrylkama a lepit čtverečky. Starší syn vybral barvy a celkový styl a mladší se snažil držet krok :-)


A co teprve u velké krabice použít jednu stěnu jako malířské pláno a zkusit opravdu velký obraz? My jsme nedávno takhle malovali na obaly od nábytku IKEA a bylo to moc fajn. Vznikla třeba tahle krásná loď.



U papírových draků (nápad ke mně přišel z internetu) je vystřižený z kartonu jen kosočtverec, polepený barevným papírem a výseky z pěnové gumy, ocas má z chlupatého drátku. Výhodou je, že do katronu se krásně vsune jak špejle, tak chlupatý drátek a drží v něm. Na Rodinné tvůrčí dílně to s pomocí maminek zvládly i úplně malé děti.


A tuhle hromádku máme zatím připravenou v zásobě :-)


Hezké recy kartonové tvoření!

Žádné komentáře:

Okomentovat