úterý 4. června 2013

Shiny show podle Melanie Muir

aneb jak to vypadá, když se někdo zaměří na jednu techniku a dotáhne ji k dokonalosti. Přesně tohle jsme totiž měly možnost pozorovat na kurzu skvělé skotské polymerové umělkyně Melanie Muir.

Co říct na začátek, možná se podívejte sem, ať máte představu, co a jak Melanie tvoří. A pak si zkuste ten lesk a hladkost a zároveň určitou jednoduchost vynásobit tisíci a máte šperky Melanie v reálu. Můj mladší synek by to pravděpodobně vyjádřil slovy: Teda mami, hustýýýýýýý.

Melánie přivezla i nějaké šperky na ukázku a bylo možné si je koupit... nebo se alespoň chodit kochat na výstavku :-)



Melanie Muir v Praze začátkem května vedla dva kurzy. Já jsem se zúčastnila jednodenního workshopu, kdy jsme společně vyráběly náramek z jednoho kusu - Simple Cuff Bracelet (ve skutečnosti je tam těch vrstev samozřejmě víc a simple to napoprvé taky až tak není...). Takhle je umí dělat Melanie...

 

Já na tom svém náramku samozřejmě vidím spoustu nedostatků, ale na druhou stranu výrobek není hlavním cílem těchto kurzů. Pro mě je mnohem důležitěší setkání s člověkem, kterého baví a živí polymery a který svoje nadšení předává dál. To se tentokrát opravdu povedlo. Je to už pár dní, co se kurz konal a já nějak nemůžu Melanii dostat z hlavy, byla milá, otevřená a některými svými radami a přístupy mě prostě "dostala". Vyzařoval z ní klid, radost a odhodlání a zárověň až neskutečná preciznost a soustředění. Je prostě mistrem jedné techniky, mokume gane, kterou má dokonale zvládnutou a vychytanou.


Fascinovalo mě, že se snaží pracovat co nejjednodušeji, s minimem nástrojů a někdy jsou to dokonce nástroje zcela nepolymerové (jako ohlazený oblázek). Hledá zároveň i levná řešení (prý vliv rodného Skotska :-). Kreativní věci si užívá a ty nudné, jako třeba broušení, se snaží mít co nejrychleji za sebou (sakra, že bych si konečně sehnala někoho na domácí práce...).

A nakonec i nezbytná  pochvala organizačnímu týmu :-) Celý kurz byl totiž vydařený i po organizační stránce (v režii a s překladem Petry Nemravové). Díky!

A pro ty, co přeci jen chtějí vidět můj výsledek, tady je :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat