pondělí 27. března 2017

Jak na domácí balicí papír

...různě, třeba my razítkuleme bramborou :-)

Náš tatínek slavil na podzim kulatiny, koupili a vyrobili jsme mu nějaké ty dárky a nechtěli jsme je předávat fádně, jen tak zabalené v koupeném balicím papíru. Tak jsme si s klukama řekli, že vyrobíme i vlastní balicí papír!

Vyšli jsme z toho, že manžel má rád vodu a lodě... a ještě čaj, ale ten si necháme jako inspiraci na příští kulatiny :-)

Koho nebaví číst, tady je rychlý souhrn v koláži:


A kdo si rád počte a ocení více obrázků a taky trošku toho postupu, tady jsou.

Nejprve jsem vybrala techniku razítkování. Vzhledem k tomu, že hlavním dárkem byl velký robot a bylo jasné, spotřeba papíru bude veliká (tipovala jsem tak 2,5 metru celkem), přišlo mi razítkování jako ideální. Nakonec jsme ho stejně ale zkombinovali s troškou kreslení. Ukázalo se to jako dobrá volba, samotné kreslení by kluci nedali, ruka je bolela jen z úvodního vlnkování.


Zatímco kluci malovali modrými pastelkami pěkně vlnité moře jako základ/pozadí, dala jsem se do výroby razítka. Potřebujete nůž, rozkrojenou bramboru a pro jistotu náplasti (nakonec jsem nevyužili, hurááá). Nožem si naznačíte tvar a pak co nepečlivěji okrájíte okolí do hloubky cca 1 cm. A je to. Já jsem vyrobila lodičky, Honzík se pustil do rybky a Vojta do chobotnice.


Pak už stačí jen nějaké barvy na razítkování, já od jisté doby používám jen akrylové barvy, rychle schnou, vyperou se z oblečení, mají příjemnou hustotu a pěkně se s nimi pracuje mně i dětem. Jejich nevýhoda je vyšší cena oproti temperkám, ale není to tak dramatický rozdíl (a u akrylek z Lidlu téměř žádný). Trošku barvy si dáme na plastový talířek, rozmažeme ji do kolečka a máme připravený "razítkovací polštářek". Do něj položíme bramboru vyřezanou částí a obtiskujeme. První obtisk obsahuje víc barvy, je sytější, ale pěkně vypadá, pokud uděláme na jedno "namočení" brambory víc otisků, některé jsou výraznější, jiné méně a vypadá to zajímavěji.


Barvu můžeme nanášet nebo na některá místa přidávat i štětcem a hrát si na vícebarevné otisky.











A je hotovo, papír stačí nechat chvilku uschnout a můžeme balit!


Razítka jsme pak ještě použili na výrobu přáníčka, ladícího s papírem, prostě jsme si vyhráli opravdu parádně.


Originální papír měl úspěch, manželovi ho dokonec bylo líto vyhodit a vytapetoval si s ním pruh zdi u postele, tak ho máme pořád na očích. Neboli výzva pro odvážné, nemusíte se spokojit s výrobou pár metrů balicího papíru, udělejte si rovnou tapetu na celý pokoj!

A co vy? Do čeho zabalíte dárek příště?
Mějte se krásně, 
Andrea


Žádné komentáře:

Okomentovat