pondělí 28. ledna 2013

Papírové tvoření v Klubíčku

Tématem lednové Rodinné tvůrčí dílny v Mateřském centru Klubíčko bylo papírové tvoření. V praxi to znamenalo spoustu přebírání papírů, stříhání, vyrážení tvarů a hlavně lepení :-)

A co že jsme to s maminkami a dětmi během sobotního odpoledne tvořili? Z bílých obyčejných šanonů jsme tvořili barevné a neobyčejné a pak jsme společně skládali a lepili mandaly.




Šanony jsme zdobili již podruhé a opět to mělo úspěch. Doma je používáme na výkresy, omalovánky i jako zásobárnu čistých papírů. Když se nám chce malovat, tak prostě vezmeme vodovky nebo hrneček s pastelkami, zalovíme v šanonu a můžeme začít. Tím, že si je děti samy vyzdobí, mají k nim mnohem osobnější vztah a rádi si do nich svoje výtvory či jiné věci ukládají.

Ke zdobení šanonů můžete použít:
- nejrůznější staré kalendáře (my jsme měli hlavně koně, pláže a psi)
- staré časopisy (ideální jsou opět ty pro milovníky koček, psů, koní nebo již nepoužívané dětské časopisy)
- balící papíry s dětskými motivy, květinami
- barevné papíry a výseky z nich (my jsme si např. vyráželi lístečky, kytičky a sněhové vločky)
- katalogy hraček (oblíbené byly katalogy zvířat firmy Schleich, vláčků a mašinek nebo Lega)
- samolepící lesklé tapety
- pastelky, fixy a glitrová lepidla
- a samozřejmě bílé papírové šanony (my měli z IKEA)

Krásně se povedl např. šanon s vystřiženými obrázky dinosaurů doplněný vyráženými lístečky, psí šanon doplněný namalovanými otisky psích tlapek nebo kytičkový (s kombinací velkých kytek z balicího papíru a malých vyražených kvítků).

U mandal mě překvapilo nadšení maminek i dětí a jejich obrovská trpělivost. Nebyla jsem si jistá, jestli třeba 4-5 leté děti vydrží skládat a lepit celou mandalu. A vydržely úplně s přehledem...a nejvíc se těšily až svůj nový výtvor budou moci ukázat tatínkovi :-)  Ne nadarmo se říká, že mandaly jsou zklidňující a léčivá záležitost.



K výrobě mandal jsme používali hotové vyřezané kruhy z pevného kartonu. Na ně jsme od kraje postupně lepili trojúhelníky nebo obdelníky z barevného papíru. Každý podle svých barevných preferencí (s lehkým omezením nabídkou dostupných barevných papírů...). Děti občas porušily barevný rytmus, ale myslím, že to vůbec nevadí a výsledek působí i přesto krásně harmonicky. Většinou to bylo tak, že děti vybíraly barvy, maminky předstříhávaly a děti lepily a tak několikrát dokola...




Určitě se nenechte odradit složitostí na první pohled, je to opravdu jednoduché a soustředěním na barevný rytmus mandal (ať už malovaných nebo lepených či sypaných) se člověk krásně zklidní...

Pokud vás láká společné tvoření dětí a dospělých, můžete se k nám někdy přidat. Třeba hned v únoru, kdy si budeme pohrávat s fimem (lžičky, přívěsky a magnetky).


Žádné komentáře:

Okomentovat