úterý 22. ledna 2013

Podrážková textura poprvé

 Tak jsem to zkusila!

V Beskydech jsem obdivovala různé vzory na podrážkách, co lidé otiskli do sněhu a napadlo mě tyhle "podrážkové" textury vyzkoušet na fimu. Tentokrát od nápadu k činu nebylo až tak daleko, cca 14 dnů....

A jak to dopadlo? S konečným výsledkem nejsem moc spokojená, což se mi u mého tvoření stává poměrně často :-) Ale beru to tak, že to byl první pokus...a byla legrace.


Celá realizace začala útokem na botník. Tady se ukázala první slabina plánu. Evidentně jsme si doteď nevybírali obuv podle zajímavého vzorku na podrážce. Protože to byla bída. A když už byl vzorek alespoň zčásti zajímavý, byl na sešlapané dětské botičce. Nebo byl příliš mělký nebo naopak moc velký/výrazný. Nakonec mě zachránily moje zdravotní polobotky a kecky staršího syna. Na mé polobotce byl hezký vzor, připomínající zeď z cihel a na keckách dokonce dva vzory (trojúhelníky a malinké čtverečky).
Btw. syn chodí do první třídy a za chvíli po něm asi budu dědit boty :-)

Umyla jsem podrážku a připravila si plát barevného fima (projetím na nejširší nastavení strojku). Podrážka byla ještě trochu mokrá, suchou bych asi postříkala rozprašovačem nebo otřela vlhčeným ubrouskem. Otiskávala jsem celkem asi pětkrát každou botu, protože se moc nedařilo. Hlavní problém jsem měla s rovnoměrností otisku. Nevím, jestli jsem nedokázala rovnoměrně tlačit na botu (zkoušela jsem to zevnitř i shora) nebo jsou podrážky z principu tak vyráběné. V případě polobotky asi obojí, u kecky mi přišla podrážka opravdu rovná, ale stejně byl výsledný otisk někde hlubší a hezčí než jinde. Zkusila jsem i obrácený postup, že jsem plátek fima položila na podrážku kecky a přejela válečkem, ale výsledek byl podobně neuspokojivý. Na všech fotkách jsou otisky pro zvýraznění potřené stříbrným pudrem.




Můj původní plán vyrobit si z fima reverzní podrážkovou texturu tedy tentokrát nedopadl, ale když už jsem měla hotové tyhle podrážkové otisky, zkusila jsem je využít na výrobu několika "pošlapaných" kousků. A tady jsou...

Pošlapaná srdce (zatím jen polotovar, textura z drobného kostičkovaného vzorku na keckách).


Cihláčci (aneb vzor z polobotek)




A čistě jen pro pořádek, zpracovaný i kousek trojúhelníkového vzorku na kecce :-)


Na rozloučenou jedna podrážková skupinovka :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat