pátek 25. ledna 2013

Recy dinosauří voskovky - návod

Dneska jsme se konečně dostali k vyzkoušení recyklace voskovek. A jsme nadšení! Vůbec nechápu, proč jsem se toho bála a odkládala to... ostatně posuďte sami.


Na internetu (hlavně na anglických stránkách maminek, kdybyste hledali, zkuste třeba "melted crayons") se to hemží návody, jak zužitkovat staré kousky voskovek, kterými už se nedá kreslit. Chlubí se, jak je to úžasný dárek pro různé narozeninové párty apod. Mě spíš lákalo vyrobit klukům nějakou zábavnou pastelku, se kterou by rádi kreslili :-)

Mám takovou jednu duhovou pastelku (Magic od Koh-i-nooru), která má tuhu z různých barev a tak kreslí různobarevnou čáru a taky podle toho, jak se natočí. Kluci si jí rádi půjčují, fascinují je ty barevné proměny a tak jsem na různobarevnou voskovku docela sázela. A když se mi podařilo sehnat vhodné silikonové formičky malinkých dinosaurů (původně jsou na čokoládové pralinky), rozhodla jsem se, že nastal správný čas...

Co budete potřebovat:
- staré voskovky, různé kousky voskovek zbavených papírových obalů
- vhodnou silikonovou formičku (na zmiňovaných stránkých nejčastěji využívají formičky na muffiny, voskovky jsou pak větší)
- troubu rozehřátou na 200 stupňů

Pár poznámek k výrobě:
My jsme si moc užili hned první fázi, sundavání papírových obalů z voskovek. Nebojte se děti zapojit. Vojtíška (necelé 4) to bavilo skoro hodinu, říkal tomu, že je musíme vyklubat. S velkým soustředěním a zaujetím sloupával obaly, i když to z některých šlo opravdu špatně (měli jsme směs voskovek z různých dob a od různých výrobců, papírky byly přilepené někdy opravdu důkladně).


Pak jsme ještě kombinovali barvičky k sobě. Zkusili jsme udělat tón v tónu i pestrou směs. Obojí udělá hezký efekt a tak se fantazii meze nekladou. Navíc se může rozehřátý vosk např. špejlí ve formičce ještě promíchat a když ztuhne, vypadá pak úplně jako mramorovaný.

Řezání voskovek na kousky jsem obstarala raději sama. Protože jsme měli malé formičky, dělala jsem menší kousky, aby se rychleji roztavily a pastelky byly pestřejší. Ve druhém kole už byly kousky větší a výsledek je také pěkný. V téhle fázi myslím nemůžete udělat chybu, pokaždé to bude vypadat originálně :-)


Formičky jsme naplnili vrchovatě a po rozehřátí jsme ještě přidávali. Pokud použijete větší formy, není to potřeba, ale u těchto maličkých dinosaurů by výsledná voskovka byla do ruky malá.


Ukázalo se, že voskovky mají opravdu různou kvalitu, podíl barvy a vosku. Nekteré zůstaly i po rozehřátí krásně syté, u jiných se nahoře oddělila vrstvička čirého nebo slabonce zabarveného vosku, takže jsem je raději lehce špějlí promíchala. U pár bylo potřeba horní vrstvičku seříznout nožem (asi u dvou se nám stalo, že čirá vrstva byla skoro třetina forny, tam jsem ji seřízla a barevnou část dala znovu roztavit na jiného dinosaura).
Celkově v troubě strávily cca 10-12 minut. Je to trochu cítit, ale rozhodně méně, než když se třeba maluje voskovkami na vajíčka...

No a takhle vypadají výslední sauříci. Určitě se nebojte a vyzkoušejte!


Je libo spíše stegosaura?



Nebo triceratopse?


Nebo celé pochodující stádo?



U nás to zatím první den je spíše o hraní než malování. Sauříci se projíždí v autě, povídají si... atd. Ale třeba se i k tomu malování dopracují :-)





1 komentář: