sobota 4. května 2013

Porcelán malovaný i zdobený výseky z fólií

S větším zpožděním je tu i reportáž z březnové Rodinné tvůrčí dílny, která se nesla ve znamení dekorování porcelánu. Zaměřili jsme se na zdobení jednoduchých misek z IKEA, protože hrnečky jsme malovali již vloni, ale jak uvidíte na fotografiích, stejně jsme nakonec nedodolali ani hrnečkům :-)

Na programu byly dvě techniky - zdobení pomocí fólií (Color decor) a malování zapékacími barvami na porcelán (od firmy Nerchau). Obě jsme si nejprve ukázali a pak už bylo na fantazii každého, jak svůj výtvor pojme. Kvůli rozdílnému času i teplotě zapékání (fixaci barev a fólií) bohužel nešlo obě techniky kombinovat na jednom výrobku.

Princip práce s fólií Color decor je velice jednoduchý a připomíná zdobení velikonočních vajíček.
Z fólie se vystřihne nebo vycvakne požadovaný motiv a na chvilku namočí do misky s vodou. Po chvilce se začne svrchní tenká vrstva "pohybovat" po podkladu a to je ten pravý čas na opatrné přenesení na porcelán (nebo třeba na sklo či plech). Při přenášení je dobré využít podkladovou vrstvu a svrchní fólii po ní jakoby sklouznout na povrch porcelánu. Pro začátek doporučuji co nejrovnější plochy (na hodně kónických miskách či hrnečcích má fólie tendenci se krabatit) a raději menší motivy. Po přenesení je dobré motiv ještě uhladit a opatrně odvést ke stranám event. vzduchové bubliny.


U vycvakovaček lze použít jak vycvaknutý motiv, tak i obrys a vznikne efekt podobný pozitivu a negativu.


A takto lze využít i ty nejmenší zbytečky fólie na krásný ještěrkový hrneček...

 

S barvami na porcelán je práce velice příjemná, protože jsou husté a lze je nanášet houbičkou (tupovat), malovat štětcem nebo třeba tečkovat pomocí vatových tyčinek do uší :-)



Příklad jednoduchého a efektního tupování houbičkou, po celé ploše byla nanášena modrá barva a bílé puntíky vznikly na zakrytých místech.


Velké vycvakovačky jsme využili i při malování, vytvořili jsme si s jejich pomocí krásné šablony na tupování. Vycvakovali jsme z obyčejného papíru a prázdný obrys nám pak sloužil jako šablonka, díky které i malé děti vykouzlily na porcelánu krásná srdíčka, kytičky nebo hvězdičky.

A na závěr dílka jedné dvojice pravidelných účastnic (maminka s dcerkou), kterým tímto moc děkuji za zaslané fotky i  zájem o naše tvůrčí dílny v MC Klubíčko. Napadlo je totiž vyrobit si do série ke lžičkám zdobeným fimem (z únorového tvoření) i originální hrnečky. Lžičky měly vyfocené na mobilu a takhle úžasně se strefily!



Hezké malování!

Žádné komentáře:

Okomentovat