pátek 3. května 2013

Story Cubes aneb příběhy z kostek

aneb jak potrénovat fantazii ve vyprávění příběhů.

Už jsem tu psala o naší vyprávěcí mánii, která se kluků drží od léta. Na manželovi bylo vidět, že se mu vyprávění na zadaná témata docela líbí, tak jsem mu koupila jako jeden z vánočních dárků hru Story Cubes.


Je to úplně jednoduchý a geniální nápad, jak už to tak bohužel u cizích nápadů bývá :-)
V krásné oranžové krabičce je uloženo 9 kostek s obrázky. Obrázky jsou spíše primitivně malované a samy o sobě podněcují fantazii, u některých jeden vůbec neví, co mají znamenat a každý v nich vidí trošku něco jiného. Princip hry je odvyprávět na základě obrázků, co jste si hodili, nějaký příběh. Může to být pohádka nebo třeba detektivka (v případě využití dospělými), může vyprávět jeden, můžete se po větách/obrázcích střídat atd. Fantazii se zkrátka meze nekladou i při vymýšlení pravidel samotné hry. Pán, co mi tuhle hru na výstavě kreativity předváděl a vzápětí samozřejmě v záchvatu mého nadšení i prodal, mi tvrdil, že si kostkami hází jen tak sám pro zábavu a skládá příběhy. Je to úžasný a stále dostupný trénink fantazie, krabička je opravdu malá. Kostiček má náš prvňák ale plné ruce :-)


A tohle si včera hodil. Co myslíte, o čem by byl váš příběh? ... my jsme začali v rybníce, po dešti, v kapří škole zrovna pilovali počítání do pěti, ale kapříka Vašíka to vůbec nebavilo, tak si vymyslel plán. Potichu a opatrně se vytratil a rychle doplaval za rákosí, kde měl schovaný klíč od tajné skříňky s poklady... a tak dále, pěkně dobrodružně, než nám došly kostičky :-)


Manželovi se hra samozřejmě líbí, ale nebyl by to on, aby si hned neudělal malou rešerši na internetu :-). Díky němu už vím, že tahle hra existuje i ve verzi pro iPhone a má své stránky s příběhy nadšených hráčů atd. Jeden z příběhů, který si "hodil" a obrázky kostiček si můžete prohlédnout tady na jeho blogu.

A jak už to tak u úspěšných edicí bývá, už se u nás prodává i rozšíření, dalších devět kostiček s tématikou lidských činností. Zatím mě tolik nenadchly... ale zase mají krásnou bledě modrou krabičku... kdy že to má vlastně manžel narozky?

Žádné komentáře:

Okomentovat