pondělí 10. prosince 2012

Jak na mýdla - návod

Včera jsem psala reportáž o tom, jak jsme v Klubíčku předvánočně mýdlovali a "solili" a slíbila jsem něco málo k postupu, jak si taková mýdla vyrobit doma. A už je to tady :-)

Budete potřebovat čirou mýdlovou hmotu, kterou zakoupíte ve výtvarných potřebách. Je docela měkká a dá se krásně krájet nožem. Pokud pracujete s menšími dětmi, doporučuji nakrájet jim ostrým nožem plátky hmoty a děti si pak mohou samy dokrájet kostičky (aneb krásné cvičení praktického života v duchu Montessori). Protože hmotu budeme rozpouštět, menší kousky se rychleji roztaví. Takhle vypadá nakrájená hmota připravená na výrobu mýdel.


Mýdla doporučuji odlévat do silikonových forem. Vydrží velké teplotní rozmezí aniž se deformují, mýdla jdou krásně vyndavat a myslím, že se počáteční vyšší investice vyplatí (forma se navíc dá využít i k odlévaní sádry, papírové kaše atd.). Problém je, že většina silikonových forem ve výtvarných potřebách nemá tvar vhodný pro mýdlo, tím myslím mýdlo k mydlení. Krásné jsou třeba různé mořské potvůrky, ale vzhledem k tvaru i velikosti jsou vhodné spíše jako voňavá dekorace do koupelny, ale proč ne, i to je krásné využití...

Dobrá zpráva je, že nemusíte kupovat formy na mýdlo jen ve výtvarných potřebách, ale může nám dobře posloužit i různě tvarovaná forma na muffiny. Letos se mi podařilo koupit krásnou silikonovou formu ve tvaru stromečků, která byla také původně určená na pečivo (a stála asi třetinu než podobný typ formy ve výtvarných potřebách).

Tady vidíte příklady forem, které jsme používali letos. Červená stromečková uprostřed je původně určená na pečivo, průhledné jsou klasické na tvoření.


Když máte připravenou nakrájenou hmotu a formy, musíte si ještě rozmyslet, jak chcete mýdlo barevné, jestli ho chcete něčím zdobit a případně ovonět. Mám zkušenosti s barvami určenými přímo do mýdel (prodávají se barevné kousky s koncentrovanou barvou nebo tekutá barva, která se jen nakape) i s přírodním barvením (např. čajovými lístky, skořicí, která mýdlo i ovoní atd.).

Efektně vypadá (a děti moc baví), pokud si předem připravíte mýdla v základních barvách a rozkrájíte je na malé kousky. Tyto kousky dáte do forem a přeléváte čirou nebo velmi světlou mýdlovou hmotou. Barevné kousky i příklady, jak je děti využily, vidíte na obrázcích.




Hmota se dá rozpustit ve vodní lázni i přímo na vařiči, ale velmi rychle a příjemně ji rozpustíte i v mikrovlnné troubě. S dětmi jsme používali právě MT a rozpouštěli jsme v obyčejných hrníčcích (na jedno mýdlo cca půl hrnku rozkrájené hmoty, 30 sec na vyšší výkon, pak event. zamíchat a dorozpustit dalších 10-20 sec). Hmota by se neměla vařit, jen by se měly roztavit všechny kousky. Po rozpuštění přichází čas na event. barvení (míchání barev) a nakapání pár kapek vůně (silice do mýdel).

Pak už stačí jen nalít do forem a nechat ztuhnout. Doma budeme potřebovat pár hodin, venku v zimě je to otázka max. půl hodiny. Pokud hmotu přelijete, nic se neděje, po ztuhnutí jí z formy krásně odloupnete a můžete použít znovu. Takto vypadá srdíčková forma po nalití mýdla...


 ... a již vyndaná mýdlová srdce, která si jen hoví ve formě :-)


Po vyndání z formy se mi osvědčilo nechat mýdla ještě pár hodin na ručníku "vydýchat" a potom teprve balit do celofánu (pokud je zamýšlíte např. jako dáreček pro babičky nebo paní učitelky). Na poslední fotce vidíte naši úrodu odpočívat sešikovanou na ručníku...


Přeji příjemné tvoření!
Pokud byste měli k mýdlům nějaké otázky, určitě mi napiště (snad budu vědět nebo zjistím :-)
A kdybyste si sami netroufali a chtěli mýdla vyzkoušet, také napiště nebo sledujte nabídku kurzů, můžete příště přijít tvořit s námi. Ve skupině tvořivých nadšenců je každý začátek mnohem lehčí...

2 komentáře:

  1. Dobrý deň, prosím vás,tie farebné kúsky mydla sú rozkrájané už nejaké mydlá, čo ste predtým vyrobili? alebo sa dá zakúpiť aj mydlo také farebné, aby ste ho potom mohli zaliať mydlovou hmotou? A ešte otázočka, tá srdiečková mydlová forma nie je asi silikónová, že? tam si treba potom asi dávať pozor na teplotu mydlovej hmoty aby sa forma nedeformovala však? ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozdě, ale přece.. nějak jsem komentář přehlédla a omlouvám se :-( Jsou to opravdu kousky nakrájené z barevného mýdla. A srdíčková forma je právě silikonová a je výborná. Kdybyste na ni někde narazila, tak určitě berte, vyplatí se na spoustu technik.

      Vymazat