středa 5. prosince 2012

Hedvábné kravaty - návod

Nejčastěji je dělám jako omalovánky. Mám ráda vymalovávání jasných a ohraničených ploch. Při malování na hedvábí navíc barva běží látkou naprosto sama a dojede si i do těch nejmenších plošek. To je na tom fascinující i zrádné. Stačí mít někde malou mezeru v kontuře a barva si zaběhne i za předem stanované, rozuměj namalované hranice. To ji pak jeden v panice chytá do papírového ubrousku nebo jí vymývá (nekonečně ředí) čistou vodou a posléze hledá jak nedostatek zamaskovat nebo z nedostatku dokonce udělat přednost.

Kdybyste (si) takovou kravatu-omalovánku chtěli vyrobit, potřebujete hotovou bílou kravatu a několik zažehlovacích barev na hedvábí spolu s konturami. Vše seženete v prodejnách výtvarných potřeb (kamenných i internetových). Velkým pomocníkem je i tzv. fantomová fixa, která zanechává na látce dočasnou stopu a po namočení nebo uplynutí max. 24 hodin zmizí.
Na svém prvním kurzu malování na hedvábí jsem se naučila si kravatu ze spodu obtáhnout průhlednou konturou. Cca 0,5 cm od okraje namaluju linku, která zabrání většímu prosakování barvy ze stran a kravata vypadá velmi čistě a upraveně i ze spodní, resp. rubové strany. Od té doby to tak dělám, vyhovuje mi to a tak doporučuji i dále :-)

Dalším krokem (nebo možná tím to celé začíná…) je vymyslet si motiv, pro začátek třeba nějaké geometrické tvary, jednoduché vzory nebo symbolický obrázek. Ten si namalujte konturou (hustou barvou v tubě, která má často nějaké metalické odstíny) a dáte si hodně záležet, aby byla kontura všude vzájemně spojená, viz povzdech nad ujížděním barvy mimo motiv. Příklady takových připravených omalovánek můžete vidět na obrázcích.

Jakmile kontura zaschne (podle teploty v místnosti několik hodin, ideálně si můžete večer předkreslit vzor konturou a malovat druhý den…), můžete se pustit do vybarvování. Pozorujte barvy, jak si ujíždí po hedvábí, můžete je vzájemně míchat, zesvětlovat bílou nebo naopak jednu plochu vybarvovat dvakrát pro zvýraznění. Kvůli případným nehodám s konturou, mi přijde ideální začínat světlejšími barvami, aby se následky daly lépe kamuflovat. Jakmile budou okolní plochy vybarvené, samotná zaschlá barva působí jako jakási brzda a přes ni již další barva neutíká. Nakonec se dobarví tmavší plochy a okolí (základ) kravaty. Po zaschnutí by mělo být ještě vše zafixováno zažehlením přes pečící papír (přesný návod je vždy uveden na příslušné barvě na hedvábí). A je hotovo! Takováto ručně vyráběná kravata se dá i opatrně prát.



Máte- li doma, byť jen příležitostného kravaťáka, neváhejte ani chvíli a pusťte se do toho!

Kdybyste chtěli pro začátek spíše pracovat ve skupince pod „dozorem“ lektora, vyražte na kurz malování na hedvábí. Nebo mi napište a jste-li z Prahy a bude vás víc, můžeme se domluvit na nějaké hedvábné akci :-).

Samozřejmě, že si můžete koupit i hotovou kravatu v mém flérovém krámku. A když mi napíšete svoji představu, můžu Vám vyrobit i kravatu na míru.

Žádné komentáře:

Okomentovat