středa 19. prosince 2012

Rybičko zlatá přeju si...

Aneb malé vánoční tvoření s dětmi.

Ryby z papírových talířků jsou známá věc. My jsme je tentokrát pojali trochu slavnostněji. Naše nové rybičky jsou hodně zlaté, třpytivé,... a možná plní přání :-)


Pokud jsme vás nalákali, připravte si papírový talířek / tácek. Vystříhněte si z něj malou část, jak vidíte na obrázcích. Tato chybějící výseč má znázorňovat pusu ryby a zároveň se použije z druhé strany jako ocasní ploutev. Toto je nejjednodušší varianta, samozřejmě můžete použít další talířek nebo jiný papír a přidělat i další plouve, ale mně tohle přijde kouzelné právě v tom, že spotřebujete beze zbytku právě jen jeden talířek a přitom to vypadá jako rybička. Zmiňovanou výseč můžete přilepit nebo přicvaknout kancelářskou sešívačkou. Já volila rychlou sešívačku a ve finále jsme pak strávili ještě asi půlhodinu cvakáním do papíru, než nám došly náplně...ale zase nám jako vedlejší produkt vznikl docela zajímavý obrázek z kancelářských sponek :-)


Kompletní rybu jsme natřeli (přesněji kluci naťupovali houbičkou) zlatou akrylovou barvou. Po zaschnutí barvy (je to otázka 5 minut, pokud děti neudělají moc velkou vrstvu) je čas na zdobení.


Můžete si jen namalovat šupiny, nalepit různé flitry, knoflíky, starší děti se mohou snažit o nějaký systém řad, mladší mohou klidně potřít celou plochu lepidlem a jen tak poházet zdobením. My jsme natřeli Herkulesem vše kromě hlavy a do lepidla pokládali lesklé flitry. Oko je z nalepené půlky plastové perličky nebo akrylového kamínku... jak jsem už říkala, rybičky jsou takové hodně sváteční, vánoční. A kluci jsou z n nich nadšení!

Našim rybičkám jsme po zaschnutí lepidla ještě udělali v horní části dírku a provlékli provázek na zavěšení. Nepustíme je totiž zpátky do řeky, ale budou nám viset v dětském pokoji...
Hezké tvoření!


Žádné komentáře:

Okomentovat