neděle 9. prosince 2012

Solení a mýdlování v Klubíčku

Aneb malá reportáž z tradiční předvánoční Rodinné tvůrčí dílny v mateřském centru Klubíčko.

Kurzy pro děti jsou vždy trochu jiné než ty pro dospělé. Otevřenější, hlasitější, dravější i hravější... Když se ale na jednom kurzu sejde celá rodina (ano, i jeden odvážný tatínek se tentokrát účastnil) je to pořádný kolotoč! Na druhou stranu, když se vše povede, loučí se po 4 hodinách příjemně unavený lektor s nadšenými nebo minimálně spokojenými účastníky :-)

A takové krásné věci si domů odnášeli účastníci tentokrát (navíc ještě i svíčky umotané z plátů včelího vosku).


Vyráběli jsme společně barevné koupelové sole a voňavá glycerinová mýdla. Obojí prosím plnně funkční. I když pro některé děti bude asi představa vymydlení jejich krásného díla docela stresující a budou se s ním chtít nejdříve nějaký čas kochat než ho dají v koupelně k dispozici. Znám to z vlastní zkušenosti a můj starší syn se svým prvním vyrobeným mýdlem dokonce i spal (byly mu tenkrát něco přes dva roky a asi nemusím psát, že po první noci byla beruška k nepoznání :-)

V případě solí jsme si nejprve spolu s dětmi připravili různé barevné varianty solí. Děti moc bavilo ve velkých šroubovacích sklenicích protřepávat původně bílou sůl s nakapanou barvou a vůní a pozorovat jak se postupně jednotlivá zrnka barví až měl celý obsah požadovanou barvu. Zkoušeli jsme si i různá míchací "kouzla" - nakapat společně žlutou a červenou nebo modrou a zelenou a vznikly nám krásné nové odstíny barev. Takže jsme si pak do připravných celofánových pytlíčků mohli vyskládat třeba i celé barevné spektrum duhy.


Solí jsme měli nakonec pěknou řádku...



A kdo měl nasypanou sůl, vrhnul se na mýdlování. Postup výroby mýdel si můžete podrobněji přečíst v samostatném článku. Tady jen vkládám pár fotek hotových mýdel. Povedla se všechna, ať už to byly vánočně laděné stromečky, mořské "potvůrky" nebo krásná srdíčka s reliéfem.





Protože nám několik malých účastníků onemocnělo a zbylo trochu mýdlové hmoty i barevných solí, vyrobili jsme společně ještě nějaké kousky na tradiční Vánoční trhy neziskových organizací Prahy 14. Takže kdo by chtěl vidět všechno tohle naživo (v tom případě i ovonět...) může se stavit ve čtvrtek 13/12 od 14 hodin na stánku MC Klubíčko (u východu z metra Rajská zahrada)!





Žádné komentáře:

Okomentovat