pondělí 10. prosince 2012

Vánoční stromečky jako magnetky - návod

Malé, velké, světlé, tmavé, ale všechny budou nazdobené!


Řeč je o vánočních stromečcích - magnetkách z polymerových hmot. Jsou úplně jdnoduché a můžete si je vyrobit spolu se svými dětmi. Návod na zdobení je jen orientační a fantazii se meze nekladou :-)

Co budete potřebovat:
  • zelenou polymerovou hmotu (např. Fimo, Cernit - vypadají jako malé modelíny a připomínají trochu dřívější modurit, ale jsou v mnoha barvách a hotové výrobky se zapékají podle návodu u konkrétního polymeru, většinou na 110 - 120 °C, u tenkých magnete2 bude stačit cca 20-25 minut) 
  • kousky hmot jiných barev, ze kterých budou "ozdoby"
  • vykrajovátko ve tvaru stromečku a malé hvězdičky (hvězdička se dá event. i vytvarovat v ruce nebo na vrchol stromku umístit zlatou kuličku)
  • tupé párátko, špejle nebo špendlík s velkou kulatou hlavičkou zapíchnutý v tužce (podobně jako se používá na zdobení vajíček)
  • skleněný nebo akrylový váleček nebo rovnou skleničku (nebo pro zapalené fimaře i strojek)
  • hladkou podložku na válení (pokud byste chtěli s polymery pracovat častěji, bude se vám určitě hodit větší dlaždička)
  • samolepící magnetky
Postup:

Část hmoty si nejdříve v prstech dobře promačkejte, až trochu změkne a poté vyválejte na placku (asi jako těsto na perníčky nebo vánoční sušenky, jen se nepodsypává moukou :-), ze které vykrajovátkem vykrájejte tvar stromečku.

Pak už se můžete věnovat zdobení. Zdobit se dá třeba korálky, malými kuličkami z barevné hmoty (které se přimáčknou tupým párátkem nebo špendlíkem a zároveň se v nich udělá důlek, do kterého může přijít korálek). Důležité je všechny ozdoby trošku přimáčknout, aby se spojily s podkladovou hmotou stromečku a po upečení neodpadly. Vrchol stromečku můžete ozdobit třeba vykrojenou hvezdičkou.

Po upečení (přesný čas vyčteme z návodu na hmotě, kterou jsme použili, péci můžeme na dlaždičce nebo na pečícím papíře na plechu) na zadní stranu přilepíme kousek samolepícího magnetu a vánoční vzpomínka, dárek nebo jen další dekorace na vlastní ledničku jsou na světě.


Podobně se dá pracovat i s lehkou modelovací hmotou pro děti, která se nepeče, sama na vzduchu po pár hodinách zaschne. Její výhodou je dále i to, že se po vyválení plátku může požadovaný tvar i vystříhat nůžkami. Na obrázku jsou magnetky z této hmoty dělané vloni na Vánoční trhy neziskovek Prahy 14. Kytičky jsou vypracované pomocí vykrajovátek dvou velikostí, ostatní tvarované v ruce (sněhuláci, ovečky) nevo vystřihované (stromečky, vánoční růže, zvonečky...).


Žádné komentáře:

Okomentovat